Honingwinkel in de DUIC (De Utrechtse Internet Courant) - Honingwinkel

Honingwinkel in de DUIC (De Utrechtse Internet Courant)

Wij hebben als Honingwinkel in het DUIC, (De Utrechtse Internet Courant), gestaan, waarin we hebben verteld over ons winkeltje en over de honing, die wij verkopen.

Geïnteresseerd in het artikel? Klik dan vooral op de volgende link om het gehele stuk te lezen: Honingwinkel in de DUIC of lees de uitgetypte versie hieronder:

Ahmet heeft ruim 200.000 bijen in Kanaleneiland

Achter in de tuin, boven op het tuinhuis, staan de bijenkasten. De beestjes vliegen er druk omheen. Ahmet klimt met een trap op het dak van het tuinhuisje om de witte kasten te laten zien. Hanife blijft beneden staan. "Doe maar voorzichtig," adviseert ze. "De bijen hebben ook last van de warmte. Daar kunnen ze chagrijnig van worden."

Ahmet Taskan imkert al 20 jaar, gewoon als hobby. "Ik vind het leuk om te doen, ik word er rustig van," vertelt hij. Maar toen kwam in maart 2020 de coronapandemie naar Utrecht. "We zaten opeens allemaal thuis. We hadden zeeën van tijd. Dus gingen we op zoek naar iets om te doen." De dochter (23) van Hanife en Ahmet zette de webshop honingwinkel.nl op. Zijn zoons (14 en 15) begonnen aan een gratis cursus adverteren van Google. En zo kwam het bedrijf van de grond. "In de eerste maanden verkochten we voor 450 euro aan honing per maand. Elke maand groeide dat bedrag. In september was het al 7.000 euro per maand. In maart, een jaar later, verkochten we voor 15.000 euro per maand. En het groeit nog steeds."

Taakverdeling
Het hele gezin werkt mee aan de webshop. "We hebben een taakverdeling," legt Taskan uit. "Ik ben verantwoordelijk voor de inkoop en het maken van onze eigen honing. Mijn dochter onderhoudt de webshop. Daar zet ze onze producten en foto’s op. Mijn zoons besteden zo’n anderhalf uur per dag aan de marketing – in de praktijk is dat vaak wat minder, door examens enzo. Hanife, mijn vrouw, zorgt ervoor dat alle bestellingen ingepakt en klaar voor verzending zijn." Het is wel fijn om een eigen taak te hebben, vindt Taskan. "Dan weet je precies wat je moet doen."

Zo dragen de bijen ook hun steentje bij. Ze zitten in 12 bijenkasten op het dak van het tuinhuis. In iedere kast woont een koningin met haar ‘volk’ van gemiddeld 20.000 bijen. Er merkt er weinig van. Taskan vertelt: "Ik inspecteer de kasten regelmatig. Dan kijk ik of de koningin eitjes legt en of het volk sterk en gezond is. En ik kijk of de bijen al veel honing gemaakt hebben." Als er genoeg honing in de kast te vinden is, haalt hij de ramen eruit. Ramen zijn de verticale lades waar de honingraat in zit. De honing haalt hij eruit met een slinger en vangt hij op. "Je moet de honing op tijd uit de kasten halen. Anders worden de bijen lui."

Miljard bloemen
En dat is niet de bedoeling, dat de bijen lui worden. De term ‘bezig bij’ komt niet uit de lucht vallen. Ahmet zit achterovergeleund in zijn groene tuinstoel. "Voor 1 kilo honing moeten de bijen zo’n 2 miljoen keer contact maken met een bloem. Als er weinig stuifmeel in zit, kan dat oplopen tot 5 miljoen contacten." De bijen van Taskan zorgen samen voor zo’n 200 kilo stadsbloemenhoning per jaar. Dat komt erop neer dat zijn bijen samen tot een miljard bloemetjes aantikken per jaar. "Veel is dat, hè?"

Stadsbloemenhoning uit Kanaleneiland-Noord wordt gemaakt van een grote verscheidenheid aan bloemen. "In de stad heb je veel meer verschillende bloemen dan op het platteland. Heidebloemen, bijvoorbeeld, zijn minder divers." Op de balkons en in de tuintjes achter Kanaleneiland staan inderdaad al verschillende bloempotten en bakken vol bloemen in de straat dragen bij aan de honing. "In het voorjaar staan de bloemen in bloei. Dat proef je terug in de honing; die smaakt dan naar lindebloesem."

Op goed vertrouwen
Taskan denkt dat hij met 12 bijenkasten in zijn Utrechtse achtertuin nu wel aan zijn maximum zit. "De buren klagen niet, maar je wilt het ze ook niet moeilijk maken." Voor meer productie werkt Taskan samen met imkers in Griekenland, Spanje en Nieuw-Zeeland. "Ik koop mijn honing alleen van mensen die ik vertrouw. Want wat ik verkoop, moet goed zijn," zegt Taskan.

Wat is dan goede honing? "Er zijn acht parameters waar je naar kijkt om een honing te beoordelen." Onder andere het vochtgehalte, of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en ook hoe oud de honing is. De imker zet de regelgeving van zijn tuinstoel weer rechtop en legt uit: Een hoog vochtgehalte betekent dat de honing te vroeg geoogst is. En bestrijdingsmiddelen die voor planten worden gebruikt, komen ook in de honing terecht. En hoe ouder de honing wordt, hoe slechter hij smaakt. "Honing bedervt niet. Het raakt je nooit. Maar als de honing meer dan twee jaar oud is, begint die zijn smaak te verliezen."

Tevreden klanten
Hanife, die ondanks de tropische temperaturen onafgebroken op en neer loopt tussen de keuken en de opslag in de schuur, komt terug met een met kleine potjes liefde, honing in haar handen. Komt net uit Turkije, onze Imker tevredenheid van onze klanten is het allerbelangrijkste", zegt Hanife.

Terug naar blog